Άγχος και εγκυμοσύνη

Άγχος και εγκυμοσύνη

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στην ζωή της γυναίκας που πολλές φορές χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές που υφίσταται η έγκυος τόσο ορμονικά όσο και σωματικά. Επιπλέον οι αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στο σπίτι, ο επικείμενος τοκετός, οι αλλαγές στις ισορροπίες του ζευγαριού και ίσως ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον είναι κάποια από τα αίτια του προκαλούν το άγχος στην εγκυμοσύνη.

Μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους στην εγκυμοσύνη;

  1. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματα σας. Η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό και την μαία, τον σύντροφο και τους φίλους σας, θα σας κάνει να νιώσετε καλυτέρα.
  2. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή και διατηρήστε το σώμα σας ενυδατωμένο για να λαμβάνεται όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που σας κάνουν να νιώθετε ευεξία.
  3. Μια ηπία σωματική άσκηση όπως το περπάτημα και η Yoga, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους ενώ την ίδια στιγμή θα ενδυναμώσετε και το σώμα σας.
  4. Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά στον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν.
  5. Παρακολουθήστε προγεννητικά μαθήματα. Θα εκπαιδευτείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και θα μάθετε όλα αυτά τα οποία σας ανησυχούν για τον τοκετο και την υποδοχή του νεογνού στο σπίτι.
  6. Επιλέξτε να ενημερώνεστε από έγκυρες πήγες για την εγκυμοσύνη και τον τοκετο, διότι μια λανθασμένη πληροφορία μπορεί λανθασμένα να σας αγχώσει έντονα. 
  7. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, εάν νιώθετε έντονη θλίψη και εάν το άγχος σας επιδεινώνεται. 

 

Αφήστε μια απάντηση