Τι είναι ο πολύποδας του ενδομητρίου και του τράχηλου;

Τι είναι ο πολύποδας του ενδομητρίου και του τράχηλου;

Ο πολύποδας είναι ένα καλοήθες, συνήθως εύρημα που εμφανίζεται μέσα στην ενδομήτρια κοιλότητα ή/και στον τράχηλο. Η συσχέτιση του καρκίνου είναι μικρή σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι μικρή.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ενδομήτριου πολύποδα;

  • Μεσοκυκλική αιμόρροια (εμφάνιση αίματος μεταξύ δυο περιόδων)
  • Κολπική αιμόρροια μετά από σεξουαλική επαφή
  • Κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση
  • Υπογονιμότητα
  • Εμμηνορρυσία που ξεπερνάει τις 8 ημέρες με συνυπάρχουσα αιμορραγία?
  • Κανένα σύμπτωμα

Πως γίνεται η διάγνωση;

Αρχικά η διάγνωση ενός πολύποδα γίνεται κλινικά, με την γυναικολογική εξέταση και τον γυναικολογικό υπέρηχο ανάλογα εάν ο πολύποδας είναι τραχηλικός ή ενδομήτριος στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου. 

Παρόλα αυτά η απόλυτη εξέταση για τη διάγνωση του ενδομητρίου πολύποδα γίνεται με την υστεροσκόπηση, καθώς με αυτόν το τρόπο επιτρέπεται ο πλήρης έλεγχος της ενδομήτριας κοιλότητας με ειδική κάμερα.

Πως γίνεται η αφαίρεση του πολύποδα;

Η αφαίρεση του πολύποδα είναι χειρουργική, είτε με διαγνωστική απόξεση , είτε με επεμβατική υστεροσκόπηση.

Η διαγνωστική απόξεση είναι παλιά τεχνική, κατά την οποία πραγματοποιείται διαστολή του τραχήλου και καθαρισμός της ενδομήτριας κοιλότητα. 

Η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι μια σύγχρονη μέθοδος κατά την οποία γίνεται επισκόπηση της ενδομήτριας κοιλότητας με λεπτή κάμερα και με την χρήση ειδικού ψαλιδιού πραγματοποιείται η αφαίρεση του πολύποδα.

Η διαδικασία της αφαίρεσης του πολύποδα είναι σύντομη, γίνεται πάντα υπό την χρήση αναισθησίας και η γυναικά επιστρέφει στην κανονικότητα της την ίδια μέρα.

 

Αφήστε μια απάντηση